www.CLICK4CRETE.gr

 


Oι νεφροπαθείς, που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα σε αιμοκάθαρση προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν, είναι μια πολύ ειδική κατηγορία του πληθυσμού, που δικαιούται μια πολύ ειδική μεταχείριση.


Στο πλαίσιο αυτό έχουν θεσπιστεί κάποιες παροχές, που να επιτρέπουν ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα να μπορούν χωρίς προβλήματα να συνεχίσουν την επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, δίχως την οποία δεν μπορούν να ζήσουν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στο Ηράκλειο έχει… διαφορετική άποψη επί του θέματος.


Είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός βρίσκεται υπό συνεχή πίεση να περικόψει τα έξοδά του και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις που ενίοτε… δεν τα πάνε καλά ούτε με τη λογική, ούτε με τον ανθρωπισμό.


Μια τέτοια απόφαση είναι η περικοπή των οδοιπορικών/εξόδων μετακίνησης για έναν αριθμό νεφροπαθών που ζουν στο Ηράκλειο και οι οποίοι μεταβαίνουν μέρα παρά μέρα στο ΠΑΓΝΗ για την απαραίτητη αιμοκάθαρση.


«Να πηγαίνετε στο ιδιωτικό κέντρο»

Για τη νέα αυτή κατάσταση ενημερωθήκαμε από νεφροπαθή που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος, και ο οποίος κατοικεί στο κέντρο του Ηρακλείου. Για τη μετακίνησή του στο ΠΑΓΝΗ με ταξί μέρα παρά μέρα, ο ΕΟΠΥΥ του δικαιολογούσε περί τα 400 ευρώ μηνιαίως, ως επίδομα κίνησης. Ωστόσο, πρόσφατα ειδοποιήθηκε ότι τα έξοδα μετακίνησης που δικαιολογούνται πλέον είναι μόλις 140 ευρώ, τα οποία κατά τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ επαρκούν για να πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό κέντρο που υπάρχει στην πόλη.


Ο άνθρωπος αυτός είναι πολυπαραγοντικός ασθενής και καθώς η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία που επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να βρίσκεται σε ένα χώρο όπου οτιδήποτε απρόοπτο και να συμβεί κατά τη διάρκειά της ή μετά μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.


Αυτό βεβαίως στο ιδιωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή.


Στην ίδια θέση με τον άνθρωπο αυτό βρίσκονται αρκετοί ακόμη νεφροπαθείς, οι οποίοι είναι κάτοικοι Ηρακλείου και μέχρι πρότινος μπορούσαν να πηγαίνουν με ταξί στο ΠΑΓΝΗ και τα έξοδά τους τα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα βεβαίως έχει υποπέσει και στην αντίληψη των ανθρώπων της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.


«Λιποθυμάνε στο λεωφορείο»

Ζητήσαμε από τον διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ να μας επιβεβαιώσει τις καταγγελίες και η απάντησή του ήταν καταφατική. Μας έδωσε δε και μια άλλη διάσταση των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η απόφαση.


Καταρχάς, μετά τη ρύθμιση αυτή και η ιδιωτική μονάδα έχει φτάσει στα όριά της ως προς τη δυνατότητα υποδοχής νεφροπαθών. Οπότε πολλοί, έτσι κι αλλιώς, αναγκάζονται να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ, αλλά αρκετοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με την πενιχρή τους σύνταξη μέρα παρά μέρα ταξί. Οπότε χρησιμοποιούν το λεωφορείο της γραμμής.


Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς, όπως μας λέει ο διευθυντής της κλινικής κ. Κώστας Στυλιανού, ο οργανισμός κατά τη διαδικασία αιμοκάθαρσης υφίσταται καταπόνηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις νεφροπαθών που κυριολεκτικά λιποθυμούν στο λεωφορείο, κατά την επιστροφή τους στο Ηράκλειο!


Βεβαίως τέτοια περιστατικά δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των νεφροπαθών από αυτήν την πρακτική. Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα.


Απαξίωση του δημόσιου ιδρύματος

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί κορυφαία κατάκτηση του ελληνικού λαού, με όλα τα προβλήματα και δυσλειτουργίες, για τα οποία κύρια (αν όχι και μοναδική) αιτία είναι η απαξίωσή του και διά της ελλιπούς χρηματοδότησης, από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, ώστε να μεταφέρεται έργο στα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας.


Το ΠΑΓΝΗ είναι ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που προσφέρει σημαντικό έργο και αποτελεί το πεδίο όπου εκπαιδεύονται οι γιατροί του μέλλοντος. Τον ρόλο αυτό δε θα μπορεί να τον επιτελέσει λ.χ. η Νεφρολογική Κλινική, εφόσον της αφαιρείται έργο και δεν έχει ασθενείς!


Ο κ. Στυλιανού σημείωσε, επίσης, ότι υποβαθμίζεται γενικότερα ο ρόλος της πανεπιστημιακής κλινικής, υπό την αιγίδα (και εποπτεία) της οποίας λειτουργεί άλλωστε η ιδιωτική μονάδα.


«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε με ιατρικούς όρους αυτούς που είναι σε κατάσταση να πάνε στην ιδιωτική μονάδα», σημείωσε ο διευθυντής της κλινικής, επισημαίνοντας ότι αυτή η απόφαση του ΕΟΠΥΥ «ανατρέπει και τον ρόλο της πανεπιστημιακής κλινικής», χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» την όλη μεθόδευση.


Σημείωσε παράλληλα ότι πολλοί από τους νεφροπαθείς έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας (πολλοί είναι καρδιοπαθείς, για παράδειγμα) και τυχόν επιπλοκές και προβλήματα που θα παρουσιαστούν την ώρα της αιμοκάθαρσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δίχως την υποδομή ενός νοσοκομείου, όπως το ΠΑΓΝΗ.


Πώς αποζημιώνονται

Τα κριτήρια της απόφασης

Όπως διαπιστώσαμε με μια σχετική αναζήτηση, για τις μετακινήσεις νεφροπαθών από και προς τη μονάδα όπου υφίστανται αιμοκάθαρση ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει έξοδα μετακίνησης ως ακολούθως:

Σε Αθήνα και Πειραιά: 230 ευρώ/μήνα,

Στη Θεσσαλονίκη: 220 ευρώ/μήνα,

Σε Ηράκλειο και Πάτρα: 140 ευρώ/μήνα,

Λοιπά αστικά κέντρα: 115 ευρώ/μήνα,


Εκτός αστικών κέντρων:

Για απόσταση ως 50 χλμ. από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου προς το πλησιέστερο κέντρο αιμοκάθαρσης: 400 ευρώ/μήνα,

Για απόσταση 50-80 χλμ.: 550 ευρώ/μήνα,

Για απόσταση πάνω από 80 χλμ.: 800 ευρώ/μήνα.

Καθώς το ΠΑΓΝΗ βρίσκεται εκτός του αστικού ιστού του Ηρακλείου, μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους νεφροπαθείς με το ποσό των 400 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, τώρα θεωρεί ότι… όλοι μπορούν να καλύπτονται από την ιδιωτική μονάδα και γι’ αυτό δικαιολογεί τα έξοδα μετακίνησης εντός αστικού ιστού. Με άλλα λόγια, αποκλείει το ΠΑΓΝΗ και ειδικά αυτό.


Καθώς αυτό συμβαίνει μόνο τον τελευταίο καιρό, ενώ τα παραπάνω που αναφέραμε για τις αποζημιώσεις ισχύουν πάγια, προφανώς πρόκειται για μια “ερμηνεία” που έχει να κάνει με τον τοπικό ΕΟΠΥΥ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη