Διαστάσεις «πανδημίας» λαμβάνει στην Ευρώπη η άρνηση ολοένα και περισσότερων χωρών να συνεχίσουν – μέχρι νεωτέρας – τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Και ενώ την Καθαρά Δευτέρα βρισκόταν ουσιαστικά σε ισχύ η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος, παρά το γεγονός ότι ήδη είχαν αναφερθεί περιστατικά εκδήλωσης θρομβώσεων και συνακόλουθα η αναστολή χορήγησης του εμβολίου από επτά χώρες, σε διάστημα λίγων ωρών η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και στη συνέχεια η Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους εμβολιασμούς μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την ασφάλειά του.
Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός, ότι στον απόηχο των αποφάσεων αυτών, η Νορβηγία ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση.
Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδική εταιρεία.
Οι αποφάσεις των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ο οποίος εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση.
Η στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως τα επεισόδια με τις θρομβώσεις σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Κατόπιν αυτού στην Ελλάδα, συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα τεθούν κατά την συνεδρίαση της Τρίτης, όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. Πάντως μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παρέπεμπαν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπενθύμιζαν δε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.
Στην Ευρώπη τώρα και λίγη ώρα μετά τη Γερμανία, η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει γρήγορα πάλι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».
Ανάλογη στάση τήρησε και η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά την εισήγηση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αifa, ότι για επίσης προληπτικούς λόγους, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca σε όλη τη χώρα. Και η Ιταλία θα αναμένει την νέα απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, η Γερμανία είχε ανακοινώσει πρώτη ότι αναστέλλει την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κοροναϊού. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια Αρχή στη Γερμανία, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με θρόμβωση.
ΠΗΓΗ:in.gr
Διαβάστε επίσης
1. Νηστεία:Γιατί είναι νηστίσιμη η ελιά και όχι το λάδι
Δημοσίευση σχολίου