Μια νέα αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον δήμο Ηρακλείου και τον ΟΛΗ, με μήλον της έριδος τη λειτουργία του ιστορικού Cafe Μαρίνα.
Εντός Νοεμβρίου, εκπνέει η βραχύχρονη ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης χρήσης του από τον ΌΛΗ στη ΔΕΠΑΝΑΛ και ο δήμος Ηρακλείου βρίσκεται υπ’ ατμόν. (Πρόκειται για σύμβαση που βρίσκεται σε ισχύ μόλις από την αρχή του 2020).
Εντός ημερών, η διοίκηση του ΟΛΗ θα κληθεί να εξετάσει τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, να σταθμίσει τα δεδομένα, το αναπτυξιακό πλάνο της και να αποφασίσει εάν θα παραχωρήσει εκ νέου τη διαχείριση στη Δημοτική Επιχείρηση – όπως γίνεται εδώ και 35 χρόνια- ή εάν θα αποτολμήσει έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του χώρου, στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και ιδιώτες, πέραν της ΔΕΠΑΝΑΛ.
Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Βαγγελιώ Σχοιναράκη μιλώντας στο Ράδιο Κρητη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη επανέλαβε εμφατικά την ιστορικότητα του χώρου, ότι “αυτός ανήκει στους Ηρακλειώτες” και ότι μόνο η ΔΕΠΑΝΑΛ μπορεί να εγγυηθεί μια ήπια χρήση του , σεβόμενη το μνημειακό περιβάλλον της περιοχής. Επίσης, υπογράμμισε ότι, έως το 2018 το μίσθωμα που κατέβαλλε η επιχείρηση υπερέβαινε τις 10 χιλιάδες ευρώ και σε αυτό εντάσσονταν, επίσης, τα ενοίκια του “Βάρδια” και του κτιρίου του παλαιού ΚΤΕΛ, ενώ από τότε με τα ίδια χρήματα εκμεταλλεύεται μόνο το “Μαρίνα”...
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του ΟΛΗ Σταύρος Λυριτζάκης είπε, παρεμβαίνοντας στην εκπομπή, είπε ότι “βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο” και ότι σε έναν ενδεχόμενο πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο ΟΛΗ θα συνεξετάσει πέρα από την οικονομική προσφορά και την “πρόταση” του επενδυτή…
Πάντως, με φόντο τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης, η ΔΕΠΑΝΑΛ βγήκε δυναμικά στην εκ νέου διεκδίκηση επικαλούμενη εισήγηση της τοπικής αρχαιολογίας με την οποία το καφέ Μαρίνα χαρακτηρίζεται ως “δημοτικό αναψυκτήριο”. Μάλιστα, η εν λόγω εισήγηση - όπως επισημαίνεται- εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ωστόσο, με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΟΛΗ, “αποκρούει” τις αιτιάσεις της ΔΕΠΑΝΑΛ, επισημαίνει ότι “Η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν προέβη στον χαρακτηρισμό του αναψυκτηρίου ως “δημοτικού” καθώς και ότι το “Το καφέ “Μαρίνᔨδεν απεντάσσεται από τους λιμενικούς χώρους που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ."
Μάλιστα, στο τέλος της ανακοίνωσής του ενσωματώνει επισήμανση του Υπουργείου Ναυτιλίας η οποία χαρακτηρίζει ως “μη σύννομη” την συνεχόμενη για σχεδόν 35 χρόνια παραχώρηση του κτιριίου Μαρίνα στον δήμο , καθώς και το ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει να γίνει σχετική διαγωνιστική διαδικασία.
Πηγή:ekriti.gr
Δημοσίευση σχολίου